iTea - quality tea!

סוגי תה בשלל צבעים: תה אולון

25 אלף דולר עבור 20 גרם תה – השיא הזה שנקבע בשנת 2005 לתה המובחר "דה חוּן פָּאוֹ" לא נשבר עד היום. העלים שממנו הוכן נאספו בהרי אוּישָן וגילם עולה על 350 שנים. מעניין לציין כי מן השיחים האלה גידלו ייחורים לפני כ-15 שנים, אך טעמו של התה שנקטף מהם עדיין אינו דומה לטעם המקור האגדי.

"דה חון פאו" שייך למשפחת התה מסוג אולון. באירופה וברוסיה בטעות קוראים לעיתים לסוג הזה "תה טורקיז" בשל קושי בתרגום סימני הכתב הסיני שבהם נכתב השם. בשל גוון עליו, לעיתים מכנים אותו גם תה "כחול-ירוק", אך למעשה אין צבעים כאלה בשמו. המרכיב הראשון בשם ("אוּ") משמעו בסינית "צבעה של כנף העורב", ומשמעות המרכיב השני ("לוּן") היא דרקון. יש, אם כן, לתרגם את שם התה הזה "דרקון שצבעו ככנף העורב".

מבחינת כמות השלבים בתהליך העיבוד שלו נמצא האולון בין התה הירוק לתה האדום. הוא עובר תסיסה חלקית, של כ- 20% עד 50%, בהתאם למחוז שבו הוא מיוצר. התה המיוחד הזה כולל את הרעננות והטוהר של התה הירוק, השפע והעומק של התה השחור והניחוח העשיר של התה הכולל פריחה – דומה שהוא מגלם בבת אחת את כל התכונות המופלאות של סוגי התה השונים. נוסף על כך, המשקה המקסים הזה משנה את טעמו וניחוחו עם כל חליטה, וחושף גוונים חדשים בהדרגה.

את האולון מגדלים בהרים, בערך מאז המאה השביעית לספירה. זהו סוג התה שבו השתמשו חכמי סין העתיקה למדיטציה, מבלי שהזניחו את תכונותיו הרפואיות. הוא עשיר בויטמינים, במינרלים ובנוגדי חמצון. הוא משפיע לטובה על תהליך העיכול, מפחית את כמות הכולסטרול ומאיץ את קצב חילוף החומרים, ובכך מסייע בהתמודדות עם משקל עודף. הוא משפיע לטובה גם על מערכת העצבים, מונע שבץ, מגביר את הסיבולת ומגדיל את כמות החמצן המגיעה לשרירים. משם כך הוא מומלץ לאנשים העוסקים בספורט ובפעילות גופנית מאומצת.

בקולקציה של חברת iTea, המייבאת ארצה תה סיני איכותי מזה למעלה מעשר שנים, מיוצגת משפחת האולון על-ידי שני זנים: "תייה גואנין" ו"בא סיאן". מחירם של זני האולון המפורסמים האלה שווה לכל נפש.

"תייה גואנין" הוא מן הסתם תה האולון הידוע ביותר בעולם. המסורת מספרת על איכר זקן מחבל אָנְסִי במחוז פוּדְזָן, אשר בדרכו לשדהו עבר לעיתים קרובות על פני מקדש חרב למחצה של האלה הבודהיסטית גוּאָן אִין. האיכר אהב את המקדש, וחלם לבנותו מחדש, אך היה עני מכדי להגשים את חלומו. משום כך החליט לפחות לנקות את פנים המקדש, כדי להפגין את הוקרתו לאלה. האיכר טיפל במקדש במשך שנים רבות. לילה אחד התגלתה לפניו גואן אין בחלום, ואמרה לו שמאחורי המקדש מצוי אוצר, שאותו הוא יכול לקחת לעצמו, אם רק יחלוק אותו עם אחרים. ביום המחרת הלך האיכר הנרגש אל המקדש, ולא מצא דבר בחצרו האחורית מלבד שיח תה בודד. הוא החליט להעביר את השיח ולשתול אותו בסמוך לביתו. כאשר הגיעה העת, והאיכר הכין תה מעלי השיח הזה, הוא נדהם מטעמו ומניחוחו יוצאי הדופן. התה שנוצר היה כבד, כמעט כמו ברזל, וכאשר חלטו אותו שקע לתחתית. האיכר קרא לתה על שם האלה: תייה גואנין – גואן אין של ברזל.

מתי בדיוק התחילו לגדל את סוג התה הזה לא ידוע, אבל כבר במאה ה-18 בחבל אנסי היה ביקוש רב יותר לאולון תייה גואנין מאשר ליתר סוגי התה המקומיים. ולסינים, כפי שאתם מבינים, היו סוגים רבים להשוות ולבחור מביניהם.

התמצית הירקרקה-צהובה של תייה גואנין עשירה במתיקות טבעית של נקטר, ובניחוח עשיר ושופע בעל גוונים של פרחי שדה. זהו תה משכר ומסתורי, המיטיב לשמש למדיטציה ולשיחה נינוחה. תייה גואנין העדין והמבושם מסייע בהתנתקות מההמולה וההבל של חיי היומיום ובשקיעה במצב של פיוס ושלווה.

פרט מעניין הוא כי עליו של זן זה של תה אינם תוססים במידה שווה. באריזה של "אולון תייה גואנין" שאתם רוכשים באתר של חברת iTea תמצאו עלים המגולגלים לכדורים הדוקים אשר נפתחים בשעת החליטה. אם תתבוננו בהם, תראו שעלי התה הזה הותססו בעיקר בקצותיהם, כפי שנהוג לעשות בסוג זה של תה.

בקולקציה של iTea מצוי זן אולון נוסף, שאינו פחות ידוע – "בא סיאן" ("שמונה בני אלמוות"). גם הוא עובר תסיסה חזקה ונאסף באזורים ההרריים של המחוזות פודזן וגוּאָנְדוּן. לשם הכנתו משתמשים בעלים עליונים, אך חזקים, שאותם מייבשים ומגלגלים על פי אורכם בגלילים חלולים. לאחר מכן מטגנים אותם מעל מדורות עשנות בסלי רשת. משום כך עלה התה היבש של "בא סיאן" הוא כהה מאוד, כמעט שחור. אורכו בין 3 ל-6 סנטימטרים, ויש לו ניחוח מתוק עשיר, המזכיר בוסתן פירות ביום שמש, עם גוונים של דבש ועשן. לתמציתו של הזן הזה של אולון טעם עמוק, המזכיר את טעמו של התה האדום, טעם שנותר בפה לאחר השתייה. כמו כן, שתייתו משאירה אחריה ניחוח ערב.