תה ירוק

לכולם ידוע כי ספל תה טוב מחמם אותנו בערב חורפי קר. פחות נפוצה הידיעה כי אותו ספל תה יכול גם להעניק לנו קרירות בחום הקיץ! יכולתו של התה לווסת טמפרטורה ידועה לא רק בסין, אלא גם, למשל, באסיה  התיכונה, שם נהוג לשתות תה כדי לצנן את הגוף בחום המדבר בקיץ.

התה הירוק כמעט שאינו מותסס. מיד אחרי הקטיף עוצרים את תהליך התסיסה על-ידי חימום עז (תהליך שהסינים מכנים “חיסול הירק”). בדיוק משום כך מיטיב התה הירוק לשמר את רעננות צבעו. בטעמו ובניחוחו מודגשים גוונים של עשבי קיץ.

התה הירוק, בדומה לאחיו הקרוב – התה הלבן, מצטיין בכמות מועטה ביותר של שלבי העיבוד שעוברים העלים במהלך ייצור התה. משום כך הוא משמר את מירב התכונות המועילות. זני התה הירוק מועילים לבריאות הודות לריכוז הגבוה של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חיסון טבעיים וחזקים המצויים בהם. איגוד הקרדיולוגים האמריקניים (AHA) הוכיח באמצעות מחקר בן חמש שנים, שצריכה של שני ספלי תה ירוק ביום על-ידי אנשים שעברו התקף לב חמור, מפחיתה את הסיכוי שלהם למות מהתקף חוזר ב-44%. שתייה קבועה של תה ירוק מאטה תהליכים של הזדקנות, מפחיתה את הסכנה של התפתחות סרטן ומווסתת את לחץ הדם. ישנה סברה שהוא יכול להועיל גם במקרים של גלאוקומה ומחלות עיניים דומות.

חברת iTea מייבאת ארצה תה סיני איכותי מזה למעלה מעשר שנים. חובבי התה הירוק יכולים לרכוש כאן את זני התה הירוק הטובים ביותר: בִּי לוֹ צ’וּן, מָאוֹ פֶנג, מוֹלִי (תה ירוק עם ניחוח יסמין), וכן את הזן האגדי לוֹנְזִין, המכונה בצדק “מלך התה הירוק”. שמו של תה זה, שמשמעו “באר הדרקון”, נובע משמו של כפר סמוך לאגם סי-חוּ, שבו החלו לגדל אותו לפני למעלה מ-1100 שנים! מספרים, שבבאר של הכפר, הודות לאחוז המינרלים הגבוה שבמים, נשבר האור בצורה מיוחדת. בשל כך בשעה שיורד גשם נוצרות בה אשליות אופטיות אשר נראו לתושבים המקומיים כתנועותיו של יצור מיתולוגי קדוש. הבאר נחשבה למחוללת ניסים, ובשנות בצורת היו באים אליה לבקש מן הדרקון שיוריד גשם. מכאן נובע שמו של הכפר ושמו של התה לונזין.

האגדה מספרת שהקיסר הון-לי משושלת צין (1711 – 1799) הגיע אל אגם סי-חו באחד ממסעות החג הנודעים שלו. במקדש של הכפר לונזין, שלצדו צמחו 18 שיחי תה, הוגש לקיסר ספל של תה מקומי. הקיסר, שהכיר בערכו הרב של התה, ציווה להעניק ל-18 השיחים האלה תואר מיוחד, והמין הטוב ביותר של לונזין נחשב מאותו הזמן ל”גונצ’ה” (תה שהוגש כמנחה לקיסר).

התה הסיני נאסף ומעובד עד עצם היום הזה בשיטות המסורתיות – ביד. והרי בקילוגרם אחד של תה ירוק משובח מזן לונזין יש קרוב למאה אלף (!) עלים צעירים. זו הסיבה לכך שזן זה זוכה להערכה כה גבוהה בשוק התה. אבל אפילו תה מצוין כזה עשוי להיפגם בתנאים של מסע ארוך ואחסון לא הולם – תה איכותי רגיש מאוד לתנאים שבהם הוא נשמר. חברות רבות מייבאות לאץ תה בדרך הים, תחת השמש הקופחת על האוקיינוס ההודי והים האדום. לא זו בלבד, אלא שתחילה מובילים אותו במכולות גדולות במשך כמה חודשים לאירופה. שם הוא שוכב במחסנים כמה חודשים נוספים. לעיתים נמשכים ההובלה והאחסון שנה שלמה. במשך הזמן הזה עלה התה, גם אם היה טוב אי-פעם, מתפורר, ומאבד את כל תכונותיו הטובות. חברת iTea היא כמעט היחידה בישראל המובילה את התה ארצה במטוסים, כדי לשמור את תכונותיו הנפלאות.