עובדות מעניינות על תה

ישנם 4 סוגים עיקריים של תה – תה ירוק, תה לבן, אולונג ותה שחור.

כל הסוגים מיוצרים מאותו צמח הנקרא Camellia Sinensis הנחשב למזון על מאחר והוא עשיר במרכיבים חיוניים רבים כמו תרכובות פלבונואידיות , חומצות אמינו, אבץ, מגננזיום, אשלגן, סידן, זרחן, מנגן, פלואוריד, ברזל, נחושת, מגוון ויטמיני B , ויטמין E , ויטמין K , ויטמין C, נוגד חמצון חזק – ECGC ומרכיבים חיוניים רבים נוספים.

בסין קיימים מאות סוגי תה שונים ומגוונים שההבדלים בינהם נובעים לא רק מתהליך עיבוד שונה של עלי התה, אלא גם מאיזור הגידול, שיטת הגידול וגילו של הצמח.

תהליך עיבוד התה מאוד מורכב וכולל בתוכו שלבים רבים שהראשון בהם הוא תהליך חימום המשמיד את האנזים הגורם לתה לתסוס ולהתקלקל. כל שינוי באחד משלבי העיבוד יוצר סוג תה שונה בעל תכונות, טעם ומראה אופייניים. תהליך  החימום של התה הירוק נעשה בשלב מאוד מוקדם לאחר קטיפת העלים ולכן לא נוצרת תסיסה כלל , תהליך זה נקרא בסינית – “shāqīng” שהמשמעות שלו – להרוג את הירוק. מאחר ולא נוצרת תסיסה כלל כמות נוגדי החמצון בתה הירוק נותרת מאוד גדולה .

נוגדי החמצון והערכים התזונתיים בתה הירוק

בתה ירוק יש פי 6 יותר נוגדי חמצון מאשר בתה השחור.

ה EGCG (נוגד החמצון שבתה הירוק) חזק ועוצמתי פי 25 לפחות מאשר ויטמין C וויטמין E ומגן על הגוף ביעילות מרדיקלים חופשיים –

כף אחת של עלי תה ירוק מכילה יותר נוגדי חמצון ושומרת על בריאות הגוף יותר מאשר מנת הגשה של ברוקולי, תרד, גזר או תותים. בנוסף תה ירוק מכיל ויטמין E, ויטמין C, ויטמיני B שונים, סלניום, אבץ ומנגן.

 

תה ירוק מונע ומטפל בדלקות

בתה ירוק מעבר לנוגדי חמצון עוצמתיים יש גם רכיבים פעילים בעלי יכולת אנטי דלקתית חזקה. דלקת נגרמת בגוף עקב רמות ציטוקינים גבוהות. הציטו קינים הם קבוצה של חלבונים המעודדים הופעת דלקת. תהליכים המעודדים דלקת בגוף מעודדים גם תחלואה במחלת הסרטן. נוגד החמצון בתה מקשה על ייצור ותפקוד הציטו קינים וכך נלחם בהצלחה בתהליכים דלקתיים בגוף.

תה ירוק מפחית נזקי עישון – חשוב לציין שהעישון מזיק לבריאות ותה ירוק לא מנטרל את כל נזקי העישון

בסיגריות קיימים גורמי חמצן פעילות ובעשן הסיגריות קיימות כמויות גדולות של תחמוצת החנקן. החמצן ותחמוצת החנק יחד יוצרים מולקולה מזיקה בשם פרוקסיניטריט המגבירה הליכים דלקתיים. התה הירוק מסייע להפחית את התהליכים הדלקתיים שהמולקולה יוצרת.

 תה ירוק מעודד הרזייה

מחקרים רבים מצאו שתה ירוק מסייע לשמור על משקל תקין ואחוזי שומן נמוכים.

.יש מספר הסברים לעובדה שתה ירוק מסייע להרזייה –

  1. הקטצ’ינים בתה הירוק מגבירים תהליכי מטבוליזם בגוף, מורידים את מסת השומן הבטנית .
  2. השילוב של ה EGCG בתה עם הקופאין שבתה הוביל לירידה ב bmi  והגביר חילוף חומרים.
  3. תה ירוק מגביר הוצאה אנרגטית ב%  4 ומבצע חמצון מוגבר של השומן.

 

תה ירוק מסייע לשמירה על בריאות הפה

צריכת תה ירוק מפחיתה עששת וחורים בשיניים עקב כך שהוא מכיל פלואור ומשפיע על פירוק העמילן בפה שהנוכחות שלו גורמת לנזקים לשיניים. בנוסף כששותים תה ירוק חיידקי הפה מייצרים כמות יותר נמוכה של חומצה הפוגעת באמייל השן. בנוסף שתיית תה ירוק מנטרלת ריח רע מהפה.

תה ירוק מסייע למנוע מחלות לב וכלי דם

מחקרים רבים הראו שככל שצריכת תה ירוק היתה גדולה יותר, התמותה ממחלות לב וכלי דם היתה נמוכה יותר. במחקר של קוריומה שבו עקב אחרי 40,530 מבוגרים יפניים למשך 11 שנים, הוא הוכיח שמבוגרים ששתו לפחות 5 כוסות תה ירוק ביום מתו פחות ממחלות כלי דם ומחלות לב – 31% פחות בנשים ו 22% פחות בגברים. חשוב לציין שמחלות לב וכלי דם נגרמים בעיקר עקב עודף משקל, רמות שומנים גבוהות בדם וכמות כולסטרול רע גבוה וה ECGC בתה הירוק בעל השפעה טובה על כל הגורמים האלו.

תה ירוק מסייע לטיפול ומניען מחלת הסרטן

מחקרים רבים מראים שה EGCG בתה הירוק הוא נוגד חמצון עוצמתי וריכוז גבוה שלו גורם לעיכוב גידול והתפתחות תאים סרטניים בגוף. הECGC  לא פוגע בתאים בריאים בגוף.